Tafsir Al-Quran – Maulana Abd Hadi Yaakob – Surah No 65 – at-Talaaq

VIDEO – Tafsir al-Quran (Ringkas) – Surah No 65 -at-Talaaq – [Dgn Sarikata]- Maulana Abd Hadi

سورة الطلاق

بسم الله الرحمن الرحيم

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِذَا طَلَّقْتُمُ النِّسَاءَ فَطَلِّقُوهُنَّ لِعِدَّتِهِنَّ وَأَحْصُوا الْعِدَّةَ وَاتَّقُوا اللَّهَ رَبَّكُمْ لَا تُخْرِجُوهُنَّ مِنْ بُيُوتِهِنَّ وَلَا يَخْرُجْنَ إِلَّا أَنْ يَأْتِينَ بِفَاحِشَةٍ مُبَيِّنَةٍ وَتِلْكَ حُدُودُ اللَّهِ وَمَنْ يَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ لَا تَدْرِي لَعَلَّ اللَّهَ يُحْدِثُ بَعْدَ ذَلِكَ أَمْرًا (1) فَإِذَا بَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَأَمْسِكُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ أَوْ فَارِقُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ وَأَشْهِدُوا ذَوَيْ عَدْلٍ مِنْكُمْ وَأَقِيمُوا الشَّهَادَةَ لِلَّهِ ذَلِكُمْ يُوعَظُ بِهِ مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا (2) وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا (3) وَاللَّائِي يَئِسْنَ مِنَ الْمَحِيضِ مِنْ نِسَائِكُمْ إِنِ ارْتَبْتُمْ فَعِدَّتُهُنَّ ثَلَاثَةُ أَشْهُرٍ وَاللَّائِي لَمْ يَحِضْنَ وَأُولَاتُ الْأَحْمَالِ أَجَلُهُنَّ أَنْ يَضَعْنَ حَمْلَهُنَّ وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مِنْ أَمْرِهِ يُسْرًا (4) ذَلِكَ أَمْرُ اللَّهِ أَنْزَلَهُ إِلَيْكُمْ وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يُكَفِّرْ عَنْهُ سَيِّئَاتِهِ وَيُعْظِمْ لَهُ أَجْرًا (5) أَسْكِنُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ سَكَنْتُمْ مِنْ وُجْدِكُمْ وَلَا تُضَارُّوهُنَّ لِتُضَيِّقُوا عَلَيْهِنَّ وَإِنْ كُنَّ أُولَاتِ حَمْلٍ فَأَنْفِقُوا عَلَيْهِنَّ حَتَّى يَضَعْنَ حَمْلَهُنَّ فَإِنْ أَرْضَعْنَ لَكُمْ فَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ وَأْتَمِرُوا بَيْنَكُمْ بِمَعْرُوفٍ وَإِنْ تَعَاسَرْتُمْ فَسَتُرْضِعُ لَهُ أُخْرَى (6) لِيُنْفِقْ ذُو سَعَةٍ مِنْ سَعَتِهِ وَمَنْ قُدِرَ عَلَيْهِ رِزْقُهُ فَلْيُنْفِقْ مِمَّا آتَاهُ اللَّهُ لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا مَا آتَاهَا سَيَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ يُسْرًا (7) وَكَأَيِّنْ مِنْ قَرْيَةٍ عَتَتْ عَنْ أَمْرِ رَبِّهَا وَرُسُلِهِ فَحَاسَبْنَاهَا حِسَابًا شَدِيدًا وَعَذَّبْنَاهَا عَذَابًا نُكْرًا (8) فَذَاقَتْ وَبَالَ أَمْرِهَا وَكَانَ عَاقِبَةُ أَمْرِهَا خُسْرًا (9) أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ عَذَابًا شَدِيدًا فَاتَّقُوا اللَّهَ يَا أُولِي الْأَلْبَابِ الَّذِينَ آمَنُوا قَدْ أَنْزَلَ اللَّهُ إِلَيْكُمْ ذِكْرًا (10) رَسُولًا يَتْلُو عَلَيْكُمْ آيَاتِ اللَّهِ مُبَيِّنَاتٍ لِيُخْرِجَ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ وَمَنْ يُؤْمِنْ بِاللَّهِ وَيَعْمَلْ صَالِحًا يُدْخِلْهُ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا قَدْ أَحْسَنَ اللَّهُ لَهُ رِزْقًا (11) اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ وَمِنَ الْأَرْضِ مِثْلَهُنَّ يَتَنَزَّلُ الْأَمْرُ بَيْنَهُنَّ لِتَعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ وَأَنَّ اللَّهَ قَدْ أَحَاطَ بِكُلِّ شَيْءٍ عِلْمًا (12)

TERJEMAHAN SURAH AL-TALAAQ

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

(1) Wahai Nabi! Apabila kamu – (engkau dan umatmu) – hendak menceraikan isteri-isteri (kamu), maka ceraikanlah mereka pada masa mereka dapat memulakan idahnya, dan hitunglah masa idah itu (dengan betul), serta bertaqwalah kepada Allah, Tuhan kamu. Janganlah kamu mengeluarkan mereka dari rumah-rumah kediamannya (sehingga selesai idahnya), dan janganlah pula (dibenarkan) mereka keluar (dari situ), kecuali (jika) mereka melakukan perbuatan keji yang nyata. Dan itulah aturan-aturan hukum Allah (maka janganlah kamu melanggarnya); dan sesiapa yang melanggar aturan-aturan hukum Allah maka sesungguhnya ia telah berlaku zalim kepada dirinya. (Patuhilah hukum-hukum itu, kerana) engkau tidak mengetahui boleh jadi Allah akan mengadakan, sesudah itu, sesuatu perkara (yang lain).

(2) Kemudian, apabila mereka (hampir) habis tempoh idahnya, maka bolehlah kamu pegang mereka (rujuk) dengan cara yang baik, atau lepaskan mereka dengan cara yang baik; dan adakanlah dua orang saksi yang adil di antara kamu (semasa kamu merujukkan atau melepaskannya); dan hendaklah kamu (yang menjadi saksi) menyempurnakan persaksian itu kerana Allah semata-mata. Dengan hukum-hukum yang tersebut diberi peringatan dan pengajaran kepada sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat; dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya),

(3) Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.

(4) Dan perempuan-perempuan dari kalangan kamu yang putus asa dari kedatangan haid, jika kamu menaruh syak (terhadap tempoh idah mereka) maka idahnya ialah tiga bulan; dan (demikian) juga idah perempuan-perempuan yang tidak berhaid. Dan perempuan-perempuan mengandung, tempoh idahnya ialah hingga mereka melahirkan anak yang dikandungnya. Dan (ingatlah), sesiapa yang bertaqwa kepada Allah, nescaya Allah memudahkan baginya segala urusannya.

(5) Peraturan-peraturan yang demikian adalah hukum-hukum Allah yang diturunkan dan diterangkanNya kepada kamu; dan (ingatlah), sesiapa yang bertaqwa kepada Allah, nescaya Allah menghapuskan kesalahan-kesalahannya, dan akan membesarkan pahala balasannya.

(6) Tempatkanlah isteri-isteri (yang menjalani idahnya) itu di tempat kediaman kamu sesuai dengan kemampuan kamu; dan janganlah kamu adakan sesuatu yang menyakiti mereka (di tempat tinggal itu) dengan tujuan hendak menyusahkan kedudukan mereka (supaya mereka keluar meninggalkan tempat itu). Dan jika mereka berkeadaan sedang mengandung, maka berikanlah kepada mereka nafkahnya sehingga mereka melahirkan anak yang dikandungnya; kemudian jika mereka menyusukan anak untuk kamu, maka berikanlah kepada mereka upahnya; dan berundinglah di antara kamu (dalam hal menyusunya) dengan cara yang baik. Dan (sebaliknya) jika kamu (dari kedua pihak) mengalami kesulitan, maka bolehlah perempuan lain menyusukannya.

(7) Hendaklah orang yang mampu memberi nafkah menurut kemampuannya; dan sesiapa yang di sempitkan rezekinya, maka hendaklah ia memberi nafkah dari apa yang diberikan Allah kepadanya (sekadar yang mampu); Allah tidak memberati seseorang melainkan (sekadar kemampuan) yang diberikan Allah kepadanya. (Orang-orang yang dalam kesempitan hendaklah ingat bahawa) Allah akan memberikan kesenangan sesudah berlakunya kesusahan.

(8) Dan bukan sedikit negeri-negeri yang penduduknya menderhaka terhadap perintah Tuhan mereka dan Rasul-rasulNya, maka Kami hitung amal mereka satu persatu dengan hitungan yang keras rapi, serta Kami seksakan mereka dengan azab yang tidak pernah dikenal dahsyatnya.

(9) Lalu mereka merasai kesan yang buruk dari perbuatan derhakanya, dan menjadilah akibat perbuatan mereka satu kerugian yang besar.

(10) Allah menyediakan bagi mereka azab seksa yang seberat-beratnya. Maka bertaqwalah kepada Allah kepada wahai orang yang berakal sempurna dari kalangan orang yang beriman. Sesungguhnya Allah telah menurunkan kepada kamu peringatan –

(11) (Dengan mengutuskan) seorang Rasul (Nabi Muhammad s.a.w) yang membacakan kepada kamu ayat-ayat Allah yang menerangkan kebenaran, supaya Allah mengeluarkan orang-orang (yang sedia diketahuiNya akan) beriman dan beramal soleh – dari gelap-gelita (kesesatan) kepada cahaya (hidayah petunjuk). Dan (ingatlah), sesiapa yang beriman kepada Allah dan beramal soleh, akan dimasukkan oleh Allah ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; kekallah mereka di dalamnya selama-lamanya. Sesungguhnya Allah (dengan yang demikian) telah mengurniakan kepadanya sebaik-baik pemberian.

(12) Allah yang menciptakan tujuh petala langit dan (Ia menciptakan) bumi seperti itu; perintah Allah berlaku terus menerus di antara alam langit dan bumi. (Berlakunya yang demikian) supaya kamu mengetahui bahawa sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu, dan bahawa sesungguhnya Allah tetap meliputi ilmuNya akan tiap-tiap sesuatu.

[ Terjemahan Bahasa Malaysia dari http://www.surah.my/ dan mungkin ada sedikit perbezaan dengan trejemahan oleh Maulana Abd Hadi ]

===============================================

EKSTRAKS DARI TAFSIR RINGKAS (MAULANA ABD HADI) ===============================================

1. Surah at-Talaaq mengandungi hukum-hukum dan peraturan hidup dalam berumahtangga supaya umat Islam hidup bahagia di dunia ini. Bagaimana cara hidup bersama pasangan suami isteri dan bagaimana caranya jika terpaksa berpisah. Hukum Allah hendaklah sentiasa dijaga.

2. Berkahwin dan bercerai hendaklah mengikut sebagaimana yang ditetapkan oleh syariat. Allah akan bantu seseorang itu setakat mana dia takut pada Allah.

3. Dalam surah ini dinyatakan hukum-hukum perceraian dan syariat dari Allah supaya manusia bertakwa.

4. “Wahai Nabi! (beritahulah kepada umat kamu tentang hukum ini). Apabila kamu ingin menjatuhkan talaq kepada isteri, hendaklah kamu ceraikan pada waktunya (iaitu waktu suci). Hendaklah kamu hitung tempoh ‘iddah. Hendaklah kamu benar-benar takut kepada Allah, Rabb kamu”

5. Menghitung bilangan hari dalam ‘iddah ini penting bagi mereka yang ingin berkahwin selepasnya.

6. “Kamu janganlah mengeluarkan mereka dari rumah mereka (rumah kamu) dan mereka tidak boleh dikeluarkan dari rumah (kamu) selepas diceraikan melainkan mereka melakukan kejahatan keji yang nyata. Ini adalah undang-undang Allah dan barangsiapa yang melanggar undang-undang Allah dalam ber’iddah sebenarnya dia telah menzalimi dirinya sendiri”

7. “Kamu tidak tahu mungkin Allah taala akan zahirkan selepas bercerai perkara-perkara lain (yang difikirkan oleh mereka berdua untuk samada terus bercerai atau kembali berdamai)”

8. “Apabila tempoh ‘iddah hampir tiba, maka (arahan Allah kepada suami) kamu ambillah mereka sebagai isteri dengan cara yang baik atau (jika kamu tidak ingin meneruskan perkahwinan) lepaskan mereka dengan cara yang baik”

9. “Hendaklah adakan saksi (yang hukumnya sunat) dua orang di kalangan kamu (semasa berlaku perceraian atau rujuk). Dan kamu, orang-orang yang dipilih untuk menjadi saksi, sempurnakanlah tugas kamu sebagai saksi kerana Allah”

10. “Peraturan ini adalah dari Allah untuk mereka yang beriman kepada Allah dan hari akhirat”

11. Hukum perceraian hanya dapat dijaga oleh orang yang benar-benar bertaqwa. Begitu juga syariat dapat dijaga di dalam perkahwinan (antara suami isteri dan keluarga) hanya oieh mereka yang bertaqwa.

12. “Sesiapa yang ada sifat takut dan taqwa kepada Allah, Allah akan adakan untuknya jalan keluar (dari bahaya, kesusahan dan mudarat). Dan Allah akan beri kepadanya rezeki (berkat taqwa itu) dari punca yang ia tidak terfikir. Dan sesiapa yang benar-benar bertawakkal kepada Allah (selepas bertaqwa), Allah taala sudah cukup untuk segala urusannya (melindungi, memberkatinya dan sebagainya)”

13. “Allah taala melaksanakan urusan mengikut takdir. Sesungguhnya Allah telah tetapkan ketentuan pada setiap perkara.”

14. “Dan perempuan-perempuan yang sudah putus daripada haidh, sekiranya kamu meragui tempoh (‘iddah) mereka (kerana tiada lagi haidh), maka tempoh ‘iddah mereka ialah tiga bulan. Begitu juga kepada perempuan-perempuan yang tidak berhaidh. Manakala perempuan-perempuan yang mengandung (apabila diceraikan) tempoh akhir mereka ialah apabila mereka melahirkan kandungan mereka”

15. “Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah, Allah akan jadikan urusan hidupnya mudah”

16. “Itulah dia hukum Allah taala yang perlu kamu jaga. Dan sesiapa yang dapat bertaqwa kepada Allah, Allah akan tutup kesalahan dan dosanya dan Allah besarkan pahala balasan kepadanya”.

17. “Berikanlah tempat tinggal kepada isteri yang diceraikan di tempat kamu tinggal mengikut kemampuan kamu. Dan janganlah kamu (wahai suami) mengganggu (membahayakan) mereka untuk menyempitkan hidup mereka selepas diceraikan”.

18. “Sekiranya mereka yang diceraikan itu mengandung, hendaklah engkau infaqkan (tanggung nafkah) kepada mereka sehingga mereka melahirkan anak. Dan sekiranya mereka bersedia untuk menyusukan anak kamu, hendaklah kamu memberi upah yang sesuai kepada mereka”.

19. “Hendaklah bermesyuarat di antara kamu (untuk menjaga anak) dengan baik”.

20. “Sekiranya kamu menghadapi kesulitan untuk membayar kepada isteri kamu (bagi tujuan menyusu, mungkin kerana dia meminta upah yang tinggi atau tidak bersedia untuk menjaga anak kamu kerana berkahwin dengan suami baru) maka boleh diupah orang lain untuk menyusukan anak itu”.

21. “Hendaklah memberi bayaran (nafkah) mengikut kemampuannya”

22. “Dan sesiapa yang sempit rezekinya hendaklah dia bayar mengikut kemampuan yang Allah beri kepadanya”

23. “Allah tidak membebankan manusia kecuali sekadar apa yang Allah beri kepadanya”

24. “Mudah-mudahan Allah akan beri kepadanya kesenangan sesudah kepayahan”
Bahagian kedua surah ini,

25″Berapa banyak daerah yang derhaka terhadap arahan Allah, tuhannya, yang derhaka terhadap arahan rasulnya, kami hisab mereka dengan hisab yang sangat berat. Dan kami azab daerah itu dengan azab yang sangat perit”.

26. “Mereka telah merasai akibat buruk dari amalan-amalan mereka”

27. “Dan kesudahan mereka adalah kerugian semata-mata. Allah telah sediakan kepada mereka itu azab yang sangat perit”

28. “Maka takutlah oleh mu akan Allah wahai mereka yang ada akal fikiran”.

29. Orang yang memiliki akal fikiran biasanya orang-orang yang beriman. Orang yang benar-benar beriman ialah mereka yang memiliki akal fikiran.

30. “Sesungguhnya Allah telah menurunkan kepada kamu suatu peringatan, iaitu al-Quran”.

31. “Dan Allah juga telah mengutuskan kepada kamu rasul yang akan membaca kepada kamu ayat-ayat Allah yang jelas dan nyata”

32. “Supaya dapat dikeluarkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh dari segala kegelapan kepada cahaya. Dan sesiapa yang dapat beriman kepada Allah dan dapat melakukan amal soleh, nescaya Allah akan memasukkannya ke dalam kebun-kebun syurga yang luas, mengalir di bawahnya sungai-sungai. Kekallah mereka di dalamnya selama-lamanya”

33. “Sesungguhnya Allah taala menyediakan rezeki yang terbaik untuknya”

34. “Allah yang menciptakan tujuh lapis langit dan bumi yang seperti itu, sentiasa turun urusan syarie (atau turun urusan takwini) di antara langit dan bumi supaya kamu meyakini kudrat Allah (dan supaya kamu meyakini ilmu Allah).

35. “Supaya kamu meyakini Allah itu berkuasa atas segala sesuatu. Dan supaya kamu meyakini bahawa Allah taala memiliki ilmu yang meliputi segala-galanya”.

36. Maksudnya, ciptaan langit dan bumi bukan kerana Muhammad, sebagaimana hadis palsu yang bermaksud, “Kalau tidak keranamu Muhammad, nescaya Aku tidak ciptakan langit dan bumi”.

37. Hadis di atas adalah bertentangan dengan ayat al-Quran yang kita baca ini. Ayat ini beritahu supaya kita benar-benar yakin kepada Allah dan bukan kerana sesiapa. Allah taala yang meciptakan langit dan bumi dan segala urusan yang berlaku di antara langit dan bumi.

38. Semua kejadian ini adalah supaya manusia yakin bahawa Allah maha berkuasa dan ilmu Allah meliputi segala-galanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s